25.10.08

PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN....

Golongan akademik, profesor dan juga sejarahwan mula bersuara lantrang apabila Perlembagaan Persekutuan Malaysia iaitu Undang-Undang Tertinggi Malaysia semakin kerap dicabul oleh golongan tidak bertanggungjawab dan tidak tahu akan isi sebenar Perlembagaan Persekutuan Malaysia serta tiada pengetahuan sejarah negara. Pekara utama yang dimainkkan golongan tidak bertangungjawab ini ialah mengenai Kontrak sosial dan Ketuanan Melayu.
Jika dicari didalam buku perlembagaan Malaysia mengenai Kontrak Soasial sememangnya tidak wujud tetapi pekara-pekara mengenai kontrak sosial ini terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia. Asasnya ia bermula di perkara 153 dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia di Bahagian 12.
"Perlembagaan Persekutuan Malaysia mengandungi 12 Bahagian dan 183 Perkara"
Perkara 153 (Bahagian 12) : Perezapan quota mengenai perkhidmatan, permit dsb., untuk orang Melayu. Sebagai seorang rakyat Malaysia kita sepatutnya mengetahui semua ini kerana ini adalah hak kita tidak kira apa bangsa dan kaum. Pertelingkahan dan kecelaruan yang berlaku kebelakangan ini adalah kerana "mereka" yang berlagak "pandai" ini sebenarnya tidak mengetahui isi kandungan keseluruhannya Perlembagaan Persekutuan Malaysia. Jika kita rasa tanggunbgjawab kita dan sedar akan hak kita "baca dan fahamilah" isi sebenar Perlembagaan Perseukutuan Malaysia. p/s harga buku Perlembagaan Persekutuan Malaysia hanya rm 10 dan dijual dikebanyakkan kedai buku.

No comments: