2.12.08

MUKHRIZ : TUTUP SEKOLAH VERNAKULAR!!!

Datuk Mukhriz Mahathir boleh dikenakan tuduhan menghasut apabila mencadangkan penutupan sekolah berpendidikan Cina dan Tamil semalam untuk menubuhkan sistem persekolah satu aliran. Tokoh utama DAP Lim Kit Siang berkata, sejak pindaan Perlembagaan Persekutuan pada 1971, seseorang yang mencadangkan penutupan sekolah vernakular pernah dikenakan tindakan seperti Utusan Malaysia pada tahun itu. (Petikan Malaysiakini) Katanya, beliau masih mendengar kenyataan mengenai konsep Ketuanan Melayu oleh pemimpin-pemimpin parti komponen BN yang telah mencalar hati orang Melayu, terutama Umno. Bercakap dalam sidang akhbar di Parlimen hari ini, calon ketua Pemuda Umno itu berkata, kenyataan yang dibuat oleh pemimpin berkenaan menunjukkan "mereka tidak tahu apa-apa tentang sejarah kita dan mungkin mereka cuba berlagak untuk menjadi hero kepada masyarakat mereka". ( Petikan Malaysiakini)

"Isu sekolah tidak boleh dibangkitkan dan disentuh kata Kit Siang"
" Isu Ketuanan Melayu , agama Islam, Hak Keistimewaan, Kouta dan dll boleh pula dibincangkan secara meluas " " ada baiknya juga sekolah jenis kebangsaan ditutup semuanya dan diwujudkan sekolah satu aliran sahaja jika benar-benar mengharapkan perpaduan kaum."

1 comment:

balan said...

Mukhriz did also say that other languages should be taught.

If Singapore can do it, why can't we. Singaporeans are far more united, and each races did not lose their culture or identity.

Do read my take on this issue.
Regards
http://balankumarpremakumaran.blogspot.com